A minap, Istvándy Jenő Pincészet által, a pincészet alapköveként prezentált Kála, 2018-as évjáratát kóstoltuk.
Mivel is kezdhetném?
A bort hűtőben 10-12 °C-ra hűtöttük kostolónk előtt, majd a dugó eltávolítása után és még a poharakba való kitöltés előtt, a bort egy jó 10-15 percig szellőztettük.
Ami nyitás után egyből feltűnt az nem más, mint a borra jellemző vaníliás, gazdag illat.
Majd a kitöltés közben felsejlik az arany színvilág és a letisztult intenzitás. A poharat enyhén megdöntve, szinte azonnal láthatóvá válik a mélyarany árnyalat, ami a természetes oxidációra és a tölgyfás értlelésre utal.
A pörgetés során, gyorsabban mozgó „könnyek” az alacsony alkoholtartalmat (11%) reprezentálják.
Maga a Kála, ahogy a pincészettől megtudhatjuk „60%-ban egy korai szüretelésű, könnyed olaszrizling és 40%-ban egy enyhe túlérésben szedett Farkastetői Chardonnay házasítása. A két alapbort tartályban erjesztették és hosszabb ideig finomseprő felkeverést alkalmaztak, majd november végén, az ideális arányt megtalálva házasították. A kész házasítás ezután tölgyfahordós érlelést kapott, mely kiegészítette gazdag, izgalmas, meleg tónusú ízvilágát”
Ez a bor valóban különleges ízvilággal párosul, már az első korty során könnyedén felfedezhetjük az enyhén túlérett chardonnay jellegzetes gyümölcsösségét és a battonage technológiából adódó krémességet.
Itt álljunk meg egy rövid kitekintőre, mi is az a battonage technológia?
A borszakirodalom szerint, a battonage Magyarországon egy eléggé elterjedt technológia, amely során finomseprő időről-időre felkeverésre kerül a borban, így a bor még sűrűbb szövésű, összetettebb karaktert kap.
Az eredeti kép forrása: winefolly.com
Visszatérve kóstolónkhoz.
Az első nagyobb korty után, több kisebb korttyal folytattuk a kostolót és a kulináris élményünk elmélyítéseként, Mangalica kolbászt (Pick), Camambert (Tihany), valamint fekete olívabogyót és koktél paradicsomot falatoztunk.
A kolbász hatására a bor fás gyümölcsök ízvilága, különösen az almára jellemző íztónusok jelenik meg. A Camambert kihozza a csersavak textúráját, míg az olívabogyónak köszönhetően a szájpadláson az édeskés ízekkel találkoztunk.
Kostolónk és a palack taralmának végéhez érve – kijelenthetjük – ez egy remek pincészet, valóban kiváló bora, ami méltán érdemelte ki az alapkő jelzőt. Minden egyes kortyában érződik, az a szakértelem és elhivatottság, ami a pincészetre és a Káli-medence remek klímájának köszönhető.
Ezt a bort is megvásárolhatod a Borháló Szombathely üzletében (9700 Szombathely, Szent Márton u.23.) valamint webshop-on keresztül is.
Istvándy Jenő Pincészet-ről
A Balaton-felvidéki Nemzeti Parkhoz tartozó, gyönyörű Káli-medence festői panorámájában elhelyezkedő Szentbákkálán találhatjuk meg a pincészetet. A vidék éghajlata már-már mediterrán jellegű, amit a Balaton felől érkező nedves légáramlatok és a medencében megrekedő meleg levegő összhangja okozza.
A faluba érve úgy érezhetjük magunkat, mintha egy mesébe csöppentünk volna a gyönyörű, rendezett portákat látva és a vidéki táj azonnal rabul ejt minket. Itt a tél csendes, a tavasz ébredező, a nyár turistáktól hemzsegő, az ősz pedig különleges.
A pincészet történetéről röviden - ahogy a honlapjukról is megtudhatjuk - érdemes megjegyeznünk, hogy az 1973-ig nyúlik vissza, amikor már a két Istvándy Jenő együtt művelte a szőlőt és készítette a bort. Majd 2008-tól ismét két Istvándy (Jenő és fia Tamás) készíti a finomnál finomabb borokat.
Ahogy filozófiájuk vallja,
"Minden palack borunk a szőlő metszésétől a palackozásig magán hordozza apa és fiú figyelmét és gondoskodását, hogy a pohárba töltve átadhassunk valamit abból a csodából, melyet ez a gyönyörű táj és ez a hivatás ad nekünk"
Úgy gondoljuk mi is, vétek lenne eme remek borokról és erről a csodáról lemaradni.