Borháló Szombathely

Borháló Szombathely

Különleges és egyedi

Istvándy Jenő Pincészete – Farkastető Közösségi 2017 0,75 L

2020. január 04. - Borháló Szombathely

Folytatva borkóstolóinkat, azonban maradva az Istvándy Jenő Pincészetnél, szeretnénk bemutatni egy igazi kuriózumot, ami limitált példányszámban készült (mindössze egy hordó) és amely nálunk kapható.

Ez nem más, mint egy közösségi bor, melynek becses neve Farkastető dűlőszelektált Chardonnay az Istvándy Jenő pincészettől.

Mielőtt belevágnánk, eme remek bor kostolójának ismertetőjébe, vegyük górcső alá a közösségi bor fogalmát.

Mi is ez? Mi a célja?

Ahogy a nevéből is kiderül, ez egy közösségi projekt, mely során az egyes borászatokkal közösen vehetünk részt egy egész év során a borkészítés folyamatában. A projekt céljaként egy új közösség létrehozása fogalmazódott meg, akik együtt készítik el a bort. Ez a kooperáció szövetkezeti alapon működik, az az a befektetés kezdőtökéjét együtt kell állnunk. Így garantálva számunkra, hogy a bor megszületéséig minden fontos döntésben közösen határozzunk és erre az „egy tag - egy szavazat” rendszer alapján, taggyűlés keretein belül van jogunk.

Összefoglalva a projekt lényeg, hogy a közösségi bor elkészítése során az egyes tagoknak lehetősége legyen, az elméleti tudás mellett a bor készítés gyakorlatában is tevékenyen részt vállalni.

Ezek után nézzük, mit kíván számunkra a dűlőszelektált Chardonnay?

Az üzletünkben lévő borhűtőben 10°C-ra hűtöttük kiválasztott borunkat és a szokásunknak megfelelően, a dugó eltávolítása után, 10-15 percig szellőztettük.

Illatára elegáns, visszafogottság jellemző, ami hűen visszatükrözi a Farkastető dűlő meszes-vulkanikus talajtulajdonságait. Ezt a tájat nem véletlenül nevezik a szentbékkállai kőtenger szőlőskertjének.

A bor színvilágában ugyan úgy jelenik meg a pazar zöldes-arany színkavalkád, mint ahogy a napsugarak táncolnak a Chardonnay szőlőfürtjein. A poharunk falán viszonylag lassan mozgó „borkönnyek” jelzik számunkra, hogy bizony egy közepesen magas alkohol tartalmú (13,5%) bort fogyasztunk éppen.

A vizuális élmény után következhetett az igazi kostoló.

ízében számunkra elsődleges ízként a citrus gyümölcsök gazdag ízvilága mellett a vajra jellemző krémes ízeket véltünk felfedezni. Majd ahogy kóstolónkat folytattuk és a bort hagytuk kicsit felmelegedni, éreztük ahogyan több aroma szabadul fel a pohárban, ami megmutatta a bor testességét

Kóstolt tételünk készítése során - ahogy sikerült kiderítenünk – a kézi szüret és a válogatás után, kíméletes feldolgozásban részesült. A komplex aromák és a fentiekben említett gyönyörű szín elérése érdekében, az érleléshez nem használtak fahordót. Az így kapott tökéletes szerkezetű bor, visszaigazolja mindazt a rengeteg figyelmet és munkát, mely a metszéstől a palackozásig ki érdemelt.

Végezetül kiemelnénk, hogy a bor kiemelkedő értékeinek köszönhetően a 2018-as évben a Piarista Rend országos borpályázatán és borversenyén, a zsűri vakkostolása alapján az ország öt legjobb bora közé szavazta. 

Eme különlegesség a limitált készlet erejéig, szintén megvásárolható a Borháló Szombathely üzletében (9700 Szombathely, Szent Márton u.23.) valamint webshop-on keresztül is.

A bejegyzés trackback címe:

https://borhaloszombathely.blog.hu/api/trackback/id/tr7015392062

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása