Újabb kostolónk során a Sabar borház Rajnai Rizling borát próbáltuk ki.
Érdekességképpen, szeretnénk megosztani veletek a borház különleges nevének eredetét. Az az, mi is ez a Sabar elnevezés?
A pincészet neve a Balaton-felvidék egyik legkisebb hegyének (275m) a nevéről lett elnevezve, amely területileg a Badacsonyi borvidékhez tartozik. A birtok termőterületei 7 hektáron terülnek el és két Sabar hegyi pincét foglal magába.
Kiválasztott borunkat hűtőben 10-12 °C-ra hűtöttük kostolónk előtt, majd a dugó eltávolítása után – szokásunk szerint - a bort egy jó 10-15 percig szellőztettük.
Ezt a bort muszáj volt két egymás követő napon kóstolnunk. Ugyanis az igazat megvallva, elsőre, bontás után dohos, fülledt illat csapta meg orrunkat. Majd másnap, a következő kóstolásnál, elillant teljesen az említett illat és helyét egyfajta gazdag citrusos, gyümölcsösség vette át.
A fentiektől eltekintve, mind az első, mind a második kostoló szín és ízvilága a nálunk kapott boroknál megszokott magas minőséget képviselte és kellemes meglepetést okozott. Így összeségében, csak ajánlani tudjuk a kóstolt borunk minden kedves vásárlónk számára.
Na, de ne szaladjunk ennyire előre, lássuk szépen sorjában.
Színvilágát tekintve a citromsárga színhez áll közelebb, amiben még zöldes árnyalatot véltünk felfedezni.
Ízében a citrusok és a zamatos gyümölcsök - úgymint az alma- ízét tudtuk kivenni, azonban az első kóstolónk során picit fűszeres, jobban mondva a fahordó sajátosságából származó vonalat véltünk felfedezni. Ezt azonban valaki vagy szereti, vagy nem. A második kostolónknál, ebből már csak a citrus és a zamatos gyümölcs kombinációja maradt meg. Mind a két alkalommal, az első kortyból megállapítottuk, hogy ez a bor egy feszes szerkezetű, dinamikus, markáns savtartalommal bíró bor. Valamint magas extrakttartalmával és száraz borként, viszonylag alacsony (3,4 g/l) cukortartalmával hívja fel magára a figyelmet.
Extrakttartalom? Igen, ilyen is van és ez nem más mint az elpárologtatás után a mustból vagy borból visszamaradó szárazanyag mennyisége.
Száraz rizlingként és markáns savtartalmának köszönhetően, csodálatosan passzol olyan ételekhez, mint például a kacsa, bacon, kecskesajt. Mi a kóstoló során mozzarellát és koktél paradicsomot fogyasztottunk, így kimerjük jelenteni, mind előételhez és mind főételhez egy remek választás.
Végső következtetésünket meghozva, elmondhatjuk, hogy számunkra ez egy nagyon érdekes, kifinomult, játékos bor. Profiljában a gyümölcsösség és a magas savtartalom, kitűnő elegyet alkot, talán ezért sem lehet véletlen, hogy tavaly (2019.-ben) Októberben a legnagyobb hazai bor seregszemlén, az Olaszrizling Október fesztiválon a Rajnai Rizlingek között ezüst érmet szerzett, amihez ezúton is gratulálunk.
Ezt a bort is megvásárolhatod a Borháló Szombathely üzletében (9700 Szombathely, Szent Márton u.23.) valamint webshop-on keresztül is.